BIO

Akoestische indiepop is voor de jonge, maar ervaren Chris Egbers uit Leeuwarden de ultieme combinatie van sfeer, grootsheid, ritmiek en herkenbaarheid. Het biedt de soloartiest het juiste gereedschap om ervoor te zorgen dat zijn nummers zowel toegankelijk als muzikaal interessant zijn. Daarnaast zorgen inspiratiebronnen als John Mayer, The War On Drugs, Dire Straits en Kurt Vile voor een vleugje soul en rock in zijn repertoire.


Het maken van muziek is iets wat gewoon gedaan moet worden voor Egbers. Het is een innerlijke behoefte die hij van jongs af aan al heeft. Als kleuter schreeuwde hij mee met de radio, als brugklasser zong hij covers van onder andere Jason Mraz en sinds een jaar of 5 schrijft hij zijn eigen liedjes. Inmiddels heeft Egbers zijn ontwikkelingen voortgezet op het conservatorium in Enschede waar hij druk bezig is met een zoektocht naar zijn eigen perfecte stijl. Volgens hem is dit een proces wat waarschijnlijk nooit zal eindigen, omdat zijn smaak door de jaren heen altijd is blijven veranderen, maar beweging is interessanter dan stilstand, zegt hij.

Ontwikkeling en verandering zijn ook de meest voorkomende thema’s in zijn teksten. Hij vertelt verhalen over dingen die hij meemaakt, waarvan hij normaalgesproken niet weet hoe hij ze moet uitleggen. Door ze met muziek te begeleiden, kan hij echter het juiste gevoel toch overbrengen.


In 2016 won Chris Egbers ‘De Beste Singer-Sonwriter van Fryslân’ en sindsdien is het balletje voor hem echt gaan rollen. De afgelopen jaren heeft hij veel ervaring opgedaan op grote en kleine podia, zowel binnen als buiten de regio. Hij drong met zijn band FonK 3 maal door tot de landelijke finale van Kunstbende, waardoor hij in de North Sea Jazz Club en Tivoli Vredenburg stond. 3voor12 Friesland gaf in 2017 op het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden aan dat hij in de gaten gehouden moest worden en in datzelfde jaar werd hij verkozen tot beste zanger tijdens de finale van de ‘Kleine Prijs van Fryslân’. Inmiddels heeft hij ook in Enschede zijn eerste optreden gegeven en is hij druk aan het schrijven en experimenteren, zodat hij blijft bewegen.

© Chris Egbers 2019